Hur

Under senare delen av 2011 började vi med det här projektet och adopterade en reklampelare. Under de två år som projektet pågick hann vi upptäcka olika saker som vi vill dela med oss av till alla som är nyfikna. Här berättar vi lite om vår aktionsgrupps praktiska erfarenheter. Vi hoppas att det ska kunna underlätta för någon annan sabotör där ute.

Det bästa sättet att lära sig är självklart att göra saker själv, så se det här framför allt som en källa till inspiration. Kom ihåg att det är olagligt att förstöra reklam och ta ställning till hur du vill hantera det. Kom också ihåg att saker nästan aldrig går enligt planerna och att metoder som funkat förr för andra kan vara värda att läsa om, men inte att lyda slaviskt.

Dessutom finns det ju tusen verktyg som vi inte tar upp här: spritpennor, blommor, sprejburkar, tejp, hammare, klistermärken, pärlor och annat som inte vi kommer på. Underskatta inte din egen förmåga och uppfinningsrikedom!<3

.

.

.

Ett väldigt bra sätt att få en pelare fri från reklam är att helt enkelt riva bort reklamen. Det är enklast när det har regnat och pappret är uppblött.

.

.

.

.

.

.

.

Dom pelare vi har jobbat på har en företagslogga på en liten plastskylt längst upp. Den är lätt att bryta bort för hand om du har en stege (pelarna är över 3 meter höga) och bokstäverna går att återanvända!

.
.
.

.

Ibland har vi gjort om ett reklambudskap till något nytt genom att klistra på nya ansikten…

.

..

.

.

.

…pratbubblor, fåglar och så vidare. Då behövs det inte så mycket material och det kan bli bra även utan stege.

.
.
.
.
.
.

.

.

.

Oavsett om vi har klistrat på små eller stora saker på pelaren har vi användt vi tapetklister. Det finns i pulverform på tex järn- och byggaffärer. Det är vegetabiliskt och miljövänligt. Pulvret vispas ner i kallt vatten och får svälla 10 min. Vi  har blandat klistret lite tunnare än vad som står i doseringstabellen på paketet, då blir det enklare att släta ut det påklistrade pappret.

.

.

Dom pelare vi har arbetat med ägs av reklamföretaget Clear Channel.
Dom har tre sidor och varje sida är 3×1,39 m.

.

Här har vi gjort en
bild i flera delar på ett stort papper från en färgaffär.

 .

.

.

.

.

.

.

.

När en bild gjord på den sortens papper ska sättas upp är det bäst att ta med sig tapetklistret i en hink och rolla på plats. Det kan ta lite tid att få bitarna att passa ihop, att släta ut bubblor och så.

.

.

.

.

.

.

.

.

Den metod vi har använt mest är att ta ner reklamen när den är nyuppsatt och limmet fortfarande är blött. Då gäller det att hålla sig framme och ta reda på när reklamen sätts upp på den pelare som ska befrias. Vår erferenhet är att det finns absolut en regelbundenhet i när det sätts upp, men den är verkligen inte utan undantag.

 .

.

.

.

Ett trick är att vända på reklamen direkt så att den gråblå baksidan kommer utåt. Då behövs oftast inget extra lim eftersom pappret redan är indränkt i klister och pelaren blir helt blå.

.

.

.

.

.

.

.

Oftast har vi samlat ihop och tagit hem den reklam vi tagit ner, för att kunna återanvända den. Pappret som reklamen är tryckt på är extremt hållbart. Det tål till exempel att knölas ihop i en sopsäck.

.Om det sedan tidigare sitter en bild på pelaren kommer den fram igen om någon lyckades ta ner reklamen innan den torkat fast. På det här viset går det att hålla undan reklamen och se till att en bild kan överleva flera veckor.

.

.

.

.

.

.

.

Väl hemma sköljde vi av limmet från reklampappret.

Vi hängde pappret på tork. Det torkar ganska snabbt och sen är det klart att använda.

.

För det mesta använde vi baksidan av reklampappret, för att göra egna bilder och sätta tillbaka delarna på pelaren.

.

.

.

Ibland kan det vara roligt att göra om framsidan av tillvaratagen reklam.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Vi har sett att dom som jobbar med att sätta upp reklam rollar på lim i förväg så när vi har jobbat med det hållbara pappret har vi också gjort det. Då har vi sluppit att stå och kladda med limmet ute vid pelaren.

.

Det har funkat bra att rolla på tapetklister på baksidan och vika ihop varje papper (med limmet inåt) precis innan det är dags att gå ut och sätta upp. Kom ihåg att det här pappret är specialgjort för att kunna blötas in i förväg. Det går inte att blöta in vilket papper som helst, då löses det upp och faller i bitar…

.

Det vi oftast haft med oss förutom högen med inlimmade papper när vi gått ut för att sätta upp bilder är: Stege, nödvändigt för att nå översta delen av pelaren. Sopborste, för släta ut luftbubblor och för att nå högre. Extra tapetklister, om det skulle släppa någonstans. Handduk, för att torka av händerna. Kamera, för att dokumentera. Om det är kallt: fingervantar i gummihandskar och varma kläder.

För att det ska kännas tryggt har vi sett till att inte vara ensamma när vi gjort sabotage, och vi har oftast gjort det på natten.

.

Några gånger har vi befriat en större reklamtavla på fasad, ca 8×3 meter. Där är pappret som reklamföretagen använder uppdelat i mindre bitar.

.

.

.

.

.

Eftersom bilden är gigantisk och inte får plats i sin helhet i en liten lägenhet har vi gjort en karta och målat del för del.

.

.

.

.

.

Det som har varit viktigt för oss när vi har satt upp riktigt stora bilder är att planera väl vem som ska göra vad, numerera delarna och lägga dom i den ordning dom kommer att sättas upp.

.

.

.

.

.

LYCKA TILL! 

Annonser

5 svar to “Hur”

 1. ? said

  fruktansvärt bra! jag brukar göra klister själv av mjöll och socker. det är billigare men det brukar bli sprit om det inte används fort. väldigt lärorikt, tack så mycket.

  • tack!! hur gör du ditt klister?

   • ? said

    först så kokar jag upp socker och vatten till sockerlag. jag har ganska mycket socker för då blir klistret hårdare när det torkar. under tiden det kokat så blandar jag en del mjöl och två delar kalt vatten tills det inte finns några klumpar. sedan sänker jag temperaturen på sockerlagen och blandar i mjöl smeten och låter det puttra lite. sen är det klart.

    jag tror sockerlagen skal stå för ungefär en fjärde del av smeten. klistret tjocknar när det har svalnat så ha inte i förmycket mjöl och se till att inte bränna smeten för då blir det väldigt svårt att få bort.
    man kan ha i potatismjöl också men då får man blanda väldigt mycket för att inte få några klumpar. salt brukar jag också slänga i en del.

    man kan inte förvara klistret i frysen för då blir det väldigt rinnigt när man tinar det. det bästa är nog 0 grader men man kan ändå bara förvara det i någon vecka innan vad jag tror är jästsvamp käkar upp det så att det blir rinnigt men då kan man bara koka upp det igen och blanda i mer mjöl. klistret skär sig lite gran ibland också men det är bar att blanda om det lite.

 2. dilapidate said

  Ni är ju helt fantastiska! Det här med att återvinna reklampappret är ju genialiskt om man saknar tryckresurser utöver en skrivare och vill göra något större än A4.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: